Overdenking KC23-2024 - Een groene kerst
Een groene Kerst
Laat uw koninkrijk komen,
laat uw wil gedaan worden
op aarde zoals in de hemel.
In Amerikaanse films gaat het altijd over een witte Kerst. Dat is het mooiste, een hemels gevoel. De praktijk leert dat onze Kersten meestal groen zijn. Maar misschien bepaalt dat ons wel mooi bij de aarde. De Zoon van God kwam naar de aarde, om Zijn Koninkrijk op aarde te laten aanbreken. Maar zijn we daarmee bezig? Gaan we naar de kerk om in de hemel te komen, voor het hemelse gevoel? Of gaan we naar de kerk omdat we een opdracht hebben voor de aarde?
Wat betekent het dat de Heer Jezus mens werd in ons midden? Vaak antwoorden we dan dat Hij de weg tot de Vader opnieuw geopend heeft, omdat Hij voor ons vergeving van onze zonden heeft bewerkt door Zijn lijden, sterven, en meer nog, Zijn opstanding. En dat is waar. Dat is het evangelie. Maar wat betekent het dat Hij naar de aarde toe gekomen is? Dat betekent toch dat deze aarde ertoe doet! Het is Gods schepping, waar Hij van houdt. Velen van ons zijn opgegroeid met het idee ‘hier beneden is het niet’. Maar is dat de conclusie van de menswording van Jezus? Of zouden we moeten zeggen ‘hier beneden doet ertoe’?
Toch krijg ik de indruk in christelijk Nederland dat de aarde eigenlijk afgeschreven is en we ons richten op de nieuwe aarde. Ik vind daarvoor geen onderbouwing in de Bijbel. Die staat vol met regels over hoe we met elkaar en de schepping om moeten gaan. Er staan ook heel veel regels in voor de landbouw en zorg voor dieren. Voortdurend is het uitgangspunt dat de aarde niet van de mensen is, waar zij mee mogen doen wat zij willen. De aarde is van de Heer. Wij hebben die in bruikleen. Wij zijn rentmeesters.
Een groene Kerst bepaalt ons daar extra bij. Is een van de redenen dat we geen witte Kerst hebben eigenlijk ook niet de klimaatverandering? Een groene Kerst laat zien dat we de mens meer centraal hebben gesteld dan de omgeving. Volgelingen van Jezus zouden dat niet moeten doen. In het Onze Vader bidden we steeds: Laat uw koninkrijk komen, laat uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel. Als Jezus’ komst in de wereld betekent dat op aarde dezelfde regels gelden als in de hemel, dan maken we geen dingen stuk. Kerst laat zien hoe belangrijk de schepping is voor God. Zij is Hem alles waard.
We zingen:
Eer zij God die onze Vader
en die onze koning is.
Eer zij God die op de aarde
naar ons toe gekomen is.
Gloria in excelsis Deo.
Ook zingen we graag in het ‘Ere zij God’: Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen, maar vervolgens hangt ons welbehagen af van een levensstijl die Zijn schepping niet aan kan.
Een groene Kerst mag ons aan het denken zetten. Groen is voor veel mensen een onprettig woord. Er lopen zelfs mensen de kerk uit als ik wel eens iets zeg over een ‘Groene kerk’. En misschien na deze overweging ook wel. We willen geen groene Kerst, maar een witte.
Hendrik Jesse heeft de kerk met veel groene elementen ontworpen. Ik denk dat we als kerk nog veel groener moeten worden. Niet omdat het leuk is, maar omdat we zuinig moeten zijn op de spullen van de Ander.
Eer zij God in onze dagen,
eer zij God in deze tijd.
Mensen van het welbehagen,
roept op aarde vrede uit.
Vrede met elkaar en met de schepping. Gezegende Kerstdagen.
Ds. Jaap van der Windt